WPR Burger, kultowa pruszkowska restauracja, kończy działalność
Ta wiadomość błyskawicznie obiegła w wtorek pruszkowskie fora dyskusyjne: „Kochani Goście. Jesteśmy dla WAS ostatni miesiąc… Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników burgerów i nie tylko do końca października… Dziękujemy, że byliście z nami przez te wszystkie lata. Zaprasza i dziękuje cała Ekipa WPR BURGER”.
Komentarze zaskoczonych pruszkowiaków utrzymane były w podobnym tonie: „Wielka strata na kulinarnej mapie Pruszkowa. Na pewno zajrzymy się pożegnać i pysznie (jak zawsze) najeść”, „O nie! Najlepsze burgery w mieście”, „Serce płacze. Nigdy nie zapomnę Koziołka” (koziołek to nazwa jednego popularnego burgera z kozim serem – przy. aut.), „Najlepsze burgery w Pruszkowie”.
„Co się dzieje? Dlaczego, powodem jest inflacja?” – pyta jeden z internautów. Właścicielka WPR w rozmowie z portalem zpruszkowa.pl przyznaje, że inflacja jest powodem, ale niejedynym. – Przyczyny są prywatne, ale rosnące koszty i inflacja pomogły podjąć decyzję. W czasie pandemii ponieśliśmy ogromne wydatki, aby lokal przetrwał, skutki tego do dziś odczuwamy. W tej chwili walczymy z szalejącymi cenami towarów, których skala jest kilkusetprocentowa. Nowych rachunków za prąd, gaz oraz czynsz jeszcze nie mamy, ale spodziewam się, że także tu podwyżki będą ogromne. Tych kosztów nie da się przerzucić na klienta, bo wtedy burger musiałby kosztować ponad 50 złotych. Nie ma takiej możliwości, tego klient by nie wytrzymał. Chcę tego uniknąć – mówi Monika Samoraj, właścicielka WPR Burger. – Proszę wierzyć, to była trudna decyzja, ale musiałam ją podjąć. Bardzo żałujemy, że musimy zniknąć. Wystawiliśmy ogłoszenie o sprzedaży restauracji. Może znajdzie się ktoś z nowym zaangażowaniem, nową siłą i finansami, kto przejmie ten biznes i poprowadzi dalej… – dodaje pani Monika.
Ogłoszenie można znaleźć na portalach OLX, Biznes Oferty, jest też na facebookowym profilu WPR Burger. „Restauracja jest bardzo popularna, lubiana i doceniana przez gości” – można w nim przeczytać. „Lokal posiada aranżowane wnętrze w stylu industrialnym z elementami loft, oryginalny designerski bar oraz niepowtarzalny klimat i atmosferę. W restauracji pracuje zgrana, stała ekipa, serwująca gościom jedzenie na najwyższym poziomie, o czym świadczą między innymi opinie klientów w mediach społecznościowych. Restauracja specjalizuje się w przyrządzaniu prawdziwych amerykańskich burgerów komponowanych według własnych autorskich receptur. Burgery przygotowywane są z wysokogatunkowego mięsa. W ofercie znajdują się również inne dania takie jak np. steki, krewetki, zupy, sałatki itp.”.
Dlaczego postanowiliśmy napisać o WPR Burger? Bo to jeden z niesieciowych lokali w Pruszkowie, prowadzonych przez miejscowych restauratorów, z autorskim menu, który przez lata stał się integralnym elementem kulinarnego pejzażu Pruszkowa. Owszem, miewał wzloty i upadki, jakość burgerów była nierówna, zdarzało się, że na zamówienie trzeba było czekać przy stoliku blisko godzinę, ale niech pierwszy rzuci kamieniem restaurator, który podobnych problemów (spowodowanych zwykłymi ludzkimi problemami, jak zmęczenie szefa kuchni czy roztargnienie kelnerki) nie ma. WPR Burger przez lata dzielnie pracował na dobrą opinię, reagował na głosy krytyki, z upływem czasu dorobił się opinii wręcz kultowego. Szkoda, że zniknie. A może… jednak nie? Udostępniajcie informację, że jest na sprzedaż. Nuż zdarzy się cud?