Zabytkowy cmentarz żydowski znajduje się w Pruszkowie przy ulicy Lipowej. Stanowi on własność Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie i na co dzień jest zamknięty dla zwiedzających. Okazja do jego bliższego poznania nadarzy się dziś (21 marca) oraz w kolejną niedzielę (28 marca). W tych dniach, w godzinach od 11:00 do 16:00 bramy kirkutu będą otwarte dla gości. Dodatkowo, 28 marca o godzinie 11:00 i 13:30 po cmentarzu oprowadzać będzie Marian Skwara, autor książek autor książek „Pruszkowscy Żydzi. Sześć dekad zamkniętych zagładą.” i „Historia Pruszkowa do roku 1945”. Inicjatywę organizacji “otwartej bramy” podjął Witold Skrzyński ze Stowarzyszenia “Za Pruszków!”.

Cmentarz przetrwał II Wojnę Światową i jest stosunkowo dobrze zachowany, co stanowi ewenement w okolicy. Na cmentarzu znajduje się ponad dwieście nagrobków, zgodnie z tradycją zwróconych w kierunku Jerozolimy. Organizatorzy zachęcają gości do wcześniejszego zapoznania się z materiałami załączonymi do opisu wydarzenia na Facebooku, przygotowanymi przez Mariana Skwarę. Wśród nich można znaleźć m.in. mapę kirkutu z oznaczeniami poszczególnych nagrobków czy choćby i alfabet hebrajski, pozwalający podjąć próbę samodzielnego odczytania inskrypcji na macewach (stelach nagrobnych).

Organizatorzy “Otwartej Bramy” przypominają o przestrzeganiu kilku zasad ze względu na szacunek dla tradycji żydowskiej. Mężczyźni na cmentarzu powinni nosić nakrycie głowy. Zwiedzających prosi się o niewprowadzanie psów, a także o powstrzymanie się od jedzenia i picia na terenie cmentarza. Osoby zwiedzające są proszone także o przestrzeganie aktualnych obostrzeń sanitarnych, w tym m.in. o obowiązku noszenia maseczek oraz zachowania odpowiedniego dystansu między zwiedzającymi.

Warto przypomnieć, że cmentarz nie posiada własnego parkingu. Wejście do cmentarza znajduje się od strony ulicy Mordechaja Gutowicza. Organizatorzy apelują o nie zastawianie tej ulicy samochodami, ponieważ stanowi ona dojazd do ogródków działkowych. Szczegółowe informacje ma temat wydarzenia można znaleźć na Facebooku (link: tutaj).